Back to top
ΚΙΝΑ. Στοιχεία β’ τριμήνου. Περισσότερο ισόρροπη ανάπτυξη.
sd

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στην διάρκεια του 2ου τριμήνου του έτους συγκρινόμενη με αυτήν του 2020 ανήλθε στο 7,9%. Σε σχέση με το 18,3% του προηγούμενου τριμήνου το οποίο διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης, το ποσοστό αυτό φαντάζει φτωχό αλλά κινείται μέσα στους οικονομικούς στόχους της ηγεσίας της χώρας για ανάπτυξη ανώτερη του 6% εντός του 2021.  

Παρά το γεγονός ότι όλες οι συνιστώσες του ΑΕΠ παρουσιάζουν ρυθμούς επιβράδυνσης συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, εν τούτοις ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις, την βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις σε πάγια και σε υποδομές.

Ιδιαίτερη έκπληξη προσέφερε η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των τιμών. Οι λιανικές πωλήσεις συγκεκριμένα σε ετήσια βάση κινήθηκαν ανοδικά με ρυθμό 12,1% από 12,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Με την επιστροφή της μεταπανδημικής κανονικότητας η κατανάλωση των αναπτυγμένων χωρών αρχίζει να προσανατολίζεται, από τα αγαθά των οποίων μεγάλο μέρος εισάγεται από την Κίνα προς τις εγχώριες υπηρεσίες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν οι κινεζικές αρχές εστιάζουν πλέον στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης αλλά και της παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν περίπου το 85% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με το τελευταίο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας δεν είναι πλέον στο επίκεντρο όσο η ισόρροπη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δηλαδή περισσότερο του τριτογενούς τομέα και η μετατόπιση από το πεδίο των περιουσιακών επενδύσεων στο πεδίο επενδύσεων στην μεταποίηση. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι μεταβολές του τριμήνου. Στις κατασκευές κατοικιών για παράδειγμα η αύξηση ήταν 9,8% το α΄τρίμηνο και 6% στο β΄τρίμηνο. Αντίστοιχα για τις επενδύσεις στην μεταποίηση η αύξηση κινήθηκε από το 13,5% στο 16,4%.

Η πρόσφατη μείωση του ποσοστού των απαιτούμενων αποθεματικών των τραπεζών (RRR) από 12,5% στο 12% δεν συνιστά κατά την γνώμη μας μία αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά αποτελεί μια εμφατική ένδειξη προτεραιότητας της κυβέρνησης στην σταθερότητα της ανάπτυξης και σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μακροοικονομικά στοιχεία του β’ τριμήνου.

 

 

Ευρώπη


  • Κατά 20,5% σε ετήσια βάση ήταν αυξημένη τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 2,5% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 2,1%. Η κλιμάκωση ήταν ευρεία και βασίστηκε κυρίως στις τιμές των τροφίμων, του ρουχισμού, των εστιατορίων και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Για τρίτο συνεχόμενο μήνα εξέπληξε αρνητικά ο πληθωρισμός με το άλμα του τον Ιούνιο στο 5,4% από 5%. Ο σκληρός πυρήνας του εκτοξεύθηκε στο 4,5% από 3,8%. Εν μέσω δυσχερειών της οικονομικής επαναδραστηριοποίησης και της πλευράς της προσφοράς, οι αυξήσεις ήταν αισθητές στις τιμές των αυτοκινήτων νέων και μεταχειρισμένων, στα είδη ρουχισμού, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία. Η συνεισφορά της προσφοράς εργασίας ήταν σημαντικός παράγοντας κόστους του οποίου η εξέλιξη θα παρακολουθείται μέχρι το τέλος του έτους.

  • Στο επίπεδο των 360.000, ήταν ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 373.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Ήπια βελτίωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο μετα την μικρή υποχώρηση του Μαΐου. Κατά 15,60% και 17,9% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί 13,6% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 11,9%.

  • Κατά 9,8% αυξήθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση. Ο δείκτης βρίσκεται 1,2% χαμηλότερα από το προπανδημικό επίπεδο. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) σκαρφάλωσε στο 75,6, σε επίπεδο 3,9 μονάδων χαμηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του.

 

Ασία


Κίνα

  • Κατά 32,2% σε ετήσια βάση διογκώθηκαν οι εξαγωγές της χώρας και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 36,8%. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ διευρύνθηκαν κατά 17,8% και προς την Ευρώπη κατά 27,8%. Οι εισαγωγές από ΗΠΑ επεκτάθηκαν κατά 37,6% και από την Ευρώπη κατά 34,1%. Το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε στα 51,53 δις $ από 45,54 δις$ τον Μάιο και αυξήθηκε κατά 50,8% σε ετήσια βάση.

Αυστραλία

  • Το ποσοστό της ανεργίας σημείωσε περαιτέρω υποχώρηση τον Ιούνιο στο 4,9% ισοφαρίζοντας έτσι το χαμηλότερο ποσοστό δεκαετίας το οποίο είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2019. Η θετική εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και των δυστοκιών στην εύρεση πρόθυμων προς εργασία λόγω των κλειστών συνόρων. Η αναλογία των απασχολούμενων προς τον πληθυσμό κατέγραψε νέα ανώτερη τιμή στο 63%.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7