Back to top
ΗΠΑ. H FED αναμένει ομαλή ή μαλακή προσγείωση.
po

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Στην τακτική συνεδρίαση της 4ης Μαΐου η κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,5%. Ήταν η πρώτη αύξηση 50 μονάδων μετά από 2 δεκαετίες. Στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, προαναγγέλθηκε ότι θα ακολουθήσουν 2 ισόποσες ακόμη αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της 15ης Ιουνίου και 27ης Ιουλίου.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε διατυπώθηκε η ανησυχία της FED για τον υψηλό πληθωρισμό που επικρατεί, τις ταλαιπωρίες που δημιουργεί στα νοικοκυριά και επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα της Τράπεζας για γρήγορες κινήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωσή του. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκαν οι σφιχτές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Παρά την υποχώρηση του ΑΕΠ στην διάρκεια του α’ τριμήνου, η οικονομία είναι ισχυρή εδραζόμενη στην δαπάνη των νοικοκυριών και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων, με κάποια σημάδια επιπέδωσης η ίσως και κορύφωσης του υψηλού πληθωρισμού.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας προσεχούς αύξησης κατά 75 μονάδες, ο πρόεδρος J.Powell απάντησε ότι στην ταχεία πλέον πορεία προς τα κανονικά επίπεδα ρυθμιστικών επιτοκίων, δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο. Αν όμως απαιτηθεί να προχωρήσει η κεντρική Τράπεζα σε περιοριστική νομισματική πολιτική, δεν θα διστάσει καθόλου στην εφαρμογή της.

Σχετικά με την ποσοτική σύσφιξη (QT), η οποία θα αρχίσει την 1η Ιουνίου, για τους επόμενους 3 μήνες θα αφορά την λήξη κρατικών ομολόγων ύψους 30$ δις και ενυπόθηκων 17,5$ δις. Μετά το τρίμηνο, οι μηνιαίες λήξεις θα αφορούν αντίστοιχα  60$ δις και 35$ δις.

Τέλος και σημαντικότατο, η FED εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες, η έκβαση αυτού του επιτοκιακού αυξητικού κύκλου να καταλήξει σε ομαλή ή μαλακή προσγείωση.

 

Ευρώπη


  • Στο 36,8% εκτοξεύθηκε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 9,1% από το 7,5% της τελευταίας καταγραφής.

Γερμανία

  • Παρά το αμετάβλητο του ποσοστού ανεργίας στο 5% τον Απρίλιο, η απασχόληση στην χώρα βρίσκεται στα υψηλότερα όλων των εποχών.  Όλες οι έρευνες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης εις πείσμα της υποχώρησής τους, παραπέμπουν σε μία περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της αγοράς εργασίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπιφέρει στον πληθωρισμό, μέσω των μελλοντικών αυξήσεων των μισθών.

  • Μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αποτυπώνει την αυξανόμενη αβεβαιότητα η οποία αναγκάζει τις επιχειρήσεις να είναι επιφυλακτικές στην ζήτηση κεφαλαιουχικών αγαθών. Η εγχώρια ζήτηση κατέγραψε μεγαλύτερη υποχώρηση από την διεθνή.

Ην. Βασίλειο

  • Η κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε αύξηση κατά 0,25% του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 1,00%. Τρία μέλη του συμβουλίου ψήφισαν για μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 0,50%. Η Τράπεζα εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν και θα αποκλιμακωθεί συντομότερα μεσοπρόθεσμα.

Ελλάδα

  • Σύμφωνα με την έρευνα ΡΜΙ οι Έλληνες μεταποιητές, ανέφεραν συγκρατημένη δραστηριότητα για τον μήνα Απρίλιο. Ο ρυθμός νέων παραγγελιών βελτιώθηκε ήπια, αλλά η παραγωγή παρέμεινε σταθερή. Οι αυξήσεις των τιμών κρατούν διστακτικές τις παραγγελίες των αγοραστών.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Αμετάβλητο στο 3,6% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 428 χιλ. ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 151,314 εκτ, 1,119 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 62,2. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 5,46% από 5,62% τον προηγούμενο μήνα. Αν και αναμένεται ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να υποχωρήσει σημαντικά το επόμενο διάστημα, η ισχυρή ζήτηση για απασχολούμενους εκ μέρους των επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να υπερβαίνει τον αριθμό των 100 χιλιάδων μηνιαίως, που υπαγορεύουν τα δημογραφικά δεδομένα, με συνεπαγόμενη την μελλοντική αύξηση των μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε κάθε έναν άνεργο αντιστοιχούν 1,92 κενές θέσεις εργασίας.

  • Μικρή υποχώρηση στο 55,4 από 57,1 σημείωσε ο δείκτης της μεταποίησης ΡΜΙ Απριλίου. Η ένδειξη ισοδυναμεί με επέκταση της συνολικής οικονομίας για τον 23ο συνεχόμενο μήνα. Οι αντιξοότητες της ζήτησης και των περιορισμών της προσφοράς συνεχίζονται. Οι ελλείψεις προσωπικού σε ένα μεγάλο μέρος έχουν καλυφτεί. Έχουν παρατηρηθεί, μικρές υποχωρήσεις τιμών.

  • Στο επίπεδο ρεκόρ των 109,8 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο, αυξημένο κατά 53,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  • Κατά 7,5% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το χρέος των Αμερικανών καταναλωτών. Αυτό ανέρχεται σε 4,539 $ τρις και αποτελεί το 18,6% του συνολικού ΑΕΠ.

 

Ασία


Κίνα

  • Κατάρρευση στα δεύτερα χειρότερα επίπεδα της ιστορίας του σημείωσε ο πρόδρομος δεικτών ΡΜΙ Caixin υπηρεσιών Απριλίου. Στην ένδειξη 36,2 αποτυπώνεται η πανεθνική κλιμάκωση των μέτρων περιορισμού λόγω του κύματος της Όμικρον και η δυσμενέστερες επιπτώσεις τους στις παράκτιες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ν. Κορέα

  • Στο 4,8% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός του Απριλίου από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Υψηλότερη ένδειξη από το 2008. Τρόφιμα, ενέργεια και τα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ήταν οι κύριοι αίτιοι.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7