Back to top
ΗΠΑ, ανακούφιση από τις λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου.
po

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ανακούφιση προσέφεραν τα στοιχεία της αύξησης κατά 3,8%, των λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. Τελικά η ανησυχητική κατά 2,5% πτώση τους τον Δεκέμβριο, αποδόθηκε σε εποχική παραμόρφωση. Κάποιες δαπάνες σχετιζόμενες με τις εορτές των Χριστουγέννων προέκυψαν νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι οι λιανικές πωλήσεις είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης βαρόμετρο της τρέχουσας κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου είχαν εγείρει κάποια ερωτηματικά για την ενδεχόμενη πορεία της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα το μοντέλο πρόβλεψης της Fed της Atlanta για την αύξηση του ΑΕΠ στην διάρκεια του α’ τριμήνου του 2022, μετά την δημοσίευση των στοιχείων αναπροσαρμόστηκε από το 0,7% στο 1,3%.

Οι συγκρινόμενες με το 2019 λιανικές πωλήσεις σε ονομαστικές τιμές είναι 23% και σε πραγματικές 13% περισσότερες. Αυτή η ζωηρή καταναλωτική ζήτηση, ιδιαίτερα για αγαθά, συνεχίζει να κινείται με ρυθμό που θέτει σε πίεση την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο αυξανόμενος όγκος των πωλήσεων περιορίζει την ικανότητα των επιχειρήσεων να αναπληρώσουν τις αποθήκες τους και οδηγεί σε αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων. Η Fed με την νομισματική της πολιτική καλείται να λύσει τον γρίφο. Να βρει τρόπους να περιοριστεί η ζήτηση (μπορεί να το κάνει), να ενδυναμωθεί η προσφορά (μάλλον δεν μπορεί) και φυσικά να αποφευχθεί η ύφεση.

Σχετικά με τις αγορές, η εποχικά καθοριζόμενη μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά σκαμπανεβάσματα, για τις επόμενες ημέρες φαίνεται να καθορίζουν το τοπίο. Με τον κίνδυνο της διάσπασης κρίσιμων τεχνικών σημείων να προβάλλει με συνέπεια την ευρύτερη διόρθωση, προετοιμάστε τις αγορές σας!!

 

Ευρώπη


  • Μεγέθυνση 1,6% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε 2,6%, αυτή των ενδιαμέσων αγαθών αυξήθηκε 0,5%, ενώ των διαρκών καταναλωτικών μειώθηκε 0,3%. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (10,3%).

Ην. Βασίλειο

  • Αμετάβλητο στο 4,1% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο.

  • Συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός, κλιμακούμενος στο 5,5% από 5,4%.

Ελλάδα

  • Στο 6,25% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 5,11% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της στέγασης (22,6%), των μεταφορών (11,1%), και της ένδυσης/υπόδησης (7%).

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 248.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα ανεργίας (initial jobless claims), από 225.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Υψηλότερα κατά 4,08% και 2,1% ήταν τον Ιανουάριο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και το προπανδημικό επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2020. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) κλιμακώθηκε στο 77,6% από το 76,5% και σε επίπεδο 1,6 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2020.

  • Στο 9,75% διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά ήπια επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης, συγκρινόμενη με το 9,99% του Δεκεμβρίου και μας προϊδεάζει για ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην χώρα στο ύψος του 7% από το 7,5% που βρίσκεται τώρα.

  • Με την ένδειξη 82 ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά μία μονάδα. Στην εξέλιξη αποτυπώνεται το ισχυρό ηθικό των επίδοξων αγοραστών αλλά και η υποχώρηση της αισιοδοξίας των κατασκευαστών  εξαιτίας της αύξησης του κόστους και την διαταραχή της παραγωγής των κατασκευαστικών υλικών.

 

Ασία


Κίνα

  • Και τον Ιανουάριο μετριάσθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην χώρα υποχωρώντας στο 0,9% από 1,5%.

  • Ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε παρόμοια εικόνα αποκλιμάκωσης υποχωρώντας στο 10,3% από 9,1%. Η μείωση των τιμών του χάλυβα και του άνθρακα συνετέλεσαν τα μέγιστα στην εξέλιξη.

Ινδία

  • Στο 6,01% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 5,59% τον προηγούμενο μήνα.

Ιαπωνία

  • Το ΑΕΠ της χώρας σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1,3%, ενώ σε ετήσια μεγεθύνθηκε κατά 0,7%. Κύριος μοχλός της ανάπτυξης ήταν η ιδιωτική δαπάνη. Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ακόμη χαμηλότερη της προπανδημικής. Αν και η αποταμίευση θα παραμείνει υψηλή στην διάρκεια του 2022, η ανάπτυξη αναμένεται ισχυρή.

  • Στο 0,5% και 0,2% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 0,8% και 0,5% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στην υψηλότερη συγκριτική βάση του 2020 και μάλλον θα οδηγήσει στην συνέχιση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7