Back to top
Επανεμφάνιση της νευρικότητας

Η αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα, με την εκ μέρους των ΗΠΑ επιβολή πρόσθετων δασμών επί εισαγωγών κινεζικών προϊόντων.

 Όχι δεν ενστερνιζόμαστε την άποψη ¨πούλα τον Μάιο και φύγε¨(sell in May and go away). Δεν θεωρούμε ότι “το όλα η τίποτα” αποτελεί στρατηγική, αλλά ότι η νευρικότητα δημιουργεί ευκαιρίες.

Η κεντρική τράπεζα τηρεί στάση αναμονής λόγω της αντιφατικότητας των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία. Αφενός έχουν ανακοινωθεί η κατά 3,2% αύξηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, ποσοστό απροσδόκητα καλύτερο του αναμενόμενου και το ποσοστό ανεργίας 3,6%, το χαμηλότερο 50ετίας, συνοδεύεται από το ακαδημαϊκό παράδοξο της μη αύξησης του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο κατά ένα μεγάλο μέρος αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Αφετέρου τα δεδομένα των πρόδρομων δεικτών (ISM,PMI) και των μεταποιητικών παραγγελιών εμφανίζουν κάποιες ρωγμές κάτω από την ρόδινη επιφάνεια.Η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα μέχρι τούδε ανακοινωθέντα αποτελέσματα, είναι σχεδόν μηδενική αλλά καλύτερη απ’ ότι ανεμένετο και συνοδεύεται από αύξηση πωλήσεων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θεωρούμε ότι η υποχώρηση των αγορών αποτελεί υγιή εξέλιξη για τις επενδυτικές διαθέσεις αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη.Μένουμε σταθεροί στο μακροχρόνιο σχεδιασμό μας και διατηρούμε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια και επιλογές.

 

Ευρώπη



Economy & Markets

 

Στο 51,5 διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης τον Απρίλιο σε σχέση με το 51,3 του προηγούμενου μήνα.

 

Γερμανία

  • Παρουσιάστηκε ισχνή αύξηση 0,6% των βιομηχανικών παραγγελιών τον Μάρτιο σε αντίθεση με την πτώση κατά 4,2% και 2,1% τους δυο προηγούμενους μήνες.   Κατά 0,5 % αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή το α’ τρίμηνο, τερματίζοντας την βιομηχανική ύφεση που έπληξε την χώρα τα δυο τελευταία τρίμηνα του 2018.

Γαλλία

  • Ποσοστό -0,9% κατέγραψε η ετήσια βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Μάρτιο.  

Ηνωμένο Βασίλειο

  •   Δεδομένης της αβεβαιότητας του Brexit, εντυπωσιακή αύξηση 1,8% παρουσίασε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α΄τριμήνου, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του αντιστοίχου της ευρωζώνης.

 

Αμερική



Economy & Markets

 

ΗΠΑ

  •   Στο 2 % και 2,1% διαμορφώθηκε αντίστοιχα ο γενικός και ο δομικός πληθωρισμός τον μήνα Απρίλιο.
  • Στα 50 δις δολ. διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμα της χώρας τον μήνα Μάρτιο.

 

Ασία


Economy & Markets

 

Κίνα

  • Η μείωση 2,7% που σημειώθηκε στις εξαγωγές της χώρας κατά τον μήνα Απρίλιο, απεικονίζει την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τον αρνητικό αντίκτυπο των συνεχιζόμενων σινο-αμερικανικών εμπορικών συνομιλιών.

  • Σε συνδυασμό με την αξία των εισαγωγών οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4%, το εμπορικού ισοζυγίου κατέγραψε τελικά έλλειμα 13,84 δις $.

  • Στο 2,5 % διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον μήνα Απρίλιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε ευρεία γκάμα τροφίμων.

 

Market Snapshots

 


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7