Back to top
Εμπορικός πόλεμος προ των πυλών;

Δεν ξάφνιασε, είναι η αλήθεια, η απόφαση των ΗΠΑ και προσωπικά του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες για πολιτικές «προστατευτισμού», ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις αντίστοιχες αλουμινίου. Με αυτόν τον τρόπο, η αμερικάνικη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στις εγχώριες βιομηχανίες μέσω των νέων θέσεων εργασίας. Η αντίδραση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ ήταν άμεση με την ΕΕ να δηλώνει ότι θα απαντήσει δυναμικά στις αποφάσεις Τραμπ με την επιβολή δασμών σε αμερικάνικα προϊόντα. Με τη σειρά του πάλι, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιβάλλει επίσης δασμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, αν η Ευρώπη αποφασίσει να «σηκώσει το γάντι» και να προβεί σε έναν εμπορικό πόλεμο μέσω κυρώσεων και μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Προς το παρόν, από την πλευρά της η Κίνα διατηρεί ψύχραιμη στάση καθώς μόνο το 2% της αμερικάνικης ζήτησης προέρχεται από την συγκεκριμένη χώρα. Ενώ υπήρξαν στην αρχή κάποιες αναλύσεις ότι ίσως το μέτρο εξαιρέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι θα αφορά όλους. Στο άλλο μεγάλο θέμα της εβδομάδας, οι ιταλικές εκλογές ανέδειξαν νικητές ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα, με ενισχυμένες τις κεντροδεξιές παρατάξεις και αποδυναμωμένο το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με τους επενδυτές να περιμένουν την αντίδραση των αγορών και του ευρώ.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 1,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 1,4% στην Γερμανία
Σε χαμηλά 10 ετών η ανεργία στην Ευρωζώνη
Ανάπτυξη 1,5% για την Ιταλία το 2017, στο 0,7% ο πληθωρισμός

Ευρωζώνη

  • Σε μια πρώτη μέτρηση, ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου μειώθηκε οριακά στο 1,2% και η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 8,6% και σε χαμηλά 10ετίας. Η προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε 4,6% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 58,6 από τις 59,6 μονάδες.

Γερμανία

  • Σε μια πρώτη μέτρηση ο πληθωρισμός Ιανουαρίου μειώθηκε από 1,6% σε 1,4%, η ανεργία παρέμεινε στο 5,4% και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 2,3% σε ετήσια αλλά λιγότερο του αναμενομένου.

Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου μειώθηκε οριακά στο 1,2% ενώ η οικονομία της χώρας στο δ’ τρίμηνο του 2017 αναπτύχθηκε 0,6% σε τριμηνιαία βάση και όσο αναμενόταν ενώ σε ετήσια 2,5%.

Ιταλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 1,5% για το σύνολο του 2017 και ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά και στο 0,7% από 1,2%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Ανάπτυξη 2,5% η τελική μέτρηση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ
Σε υψηλά 18 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ
Ανάπτυξη 1,7% για τον Καναδά και 0,1% για την Βραζιλία
Σε χαμηλά 45 ετών οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Σε τελική μέτρηση, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 2,5% σε ετήσια βάση και οριακά λιγότερο της αρχικής εκτίμησης 2,6%.
  • Το προσωπικό εισόδημα Ιανουαρίου αυξήθηκε 0,4% και οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης 0,2%. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Conference Board βελτιώθηκε σε υψηλά 18 ετών ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 3,7% σε μηνιαία βάση και πολύ περισσότερο του αναμενομένου.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ του ISM αυξήθηκε από τις 59,1 στις 60,8 μονάδες και σε υψηλά σχεδόν 15ετίας.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 10χιλ και στις 210χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 24η Φεβρουαρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 51χιλ. και έφτασαν στις 1,93κ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 27η Ιανουαρίου.

Καναδάς

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 1,7% σε ετήσια βάση στο δ’ τρίμηνο του 2017 αλλά λιγότερο του αναμενομένου 2%.

Βραζιλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,1% σε τριμηνιαία και 2,1% σε ετήσια αλλά λιγότερο του αναμενομένου.

Μεξικό

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 3,36% και ο μεταποιητικός ΡΜΙ στις 51,6 από τις 52,6 μονάδες ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 2% σε ετήσια βάση.

 

Ασία


Economy & Markets

Μεικτά στοιχεία για τη μεταποίηση της Κίνας
Ισχυρή μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία
Διατήρηση του επιτοκίου στο 1,5% από την Τράπεζα της Κορέας

Κίνα

  • Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε από τις 51,3 στις 50,3 μονάδες και ο αντίστοιχος της Caixin βελτιώθηκε οριακά στις 51,6. Ο επίσημος μη μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 54,4 μονάδες.

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 6,6% σε μηνιαία βάση και με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2011 ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 1,8% σε μηνιαία βάση. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση.

Νότιος Κορέα

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,5% και η μεταποίηση χειροτέρευσε στις 50,3 μονάδες ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,6% σε ετήσια βάση.

Ινδία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 52,1 μονάδες.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,18% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 51,4 μονάδες.

 

Market Snapshots


 

Macro

graph

 

10 Year Sovereign Bonds 

graph

 

Global Indices

graph

 

Developed Markets

graph

 

Emerging Markets

grapg

 

Currencies

graph

 

Commodities

graph