Back to top
Αναμονή αντίδρασης των αγορών στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου

Τα «μεθεόρτια» της επιβολής δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, περιλαμβάνουν τις δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων για απάντηση σύντομα ενώ οι αντίστοιχοι της Ευρωζώνης προς το παρόν εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί και δεν εμφανίζουν σημάδια «εκδικητικότητας». Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος Mario Draghi επανέλαβε τις προθέσεις του σχετικά με διατήρηση της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων από την Τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ η εμπιστοσύνη στα στοιχεία και την πορεία του πληθωρισμού είναι έκδηλη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι χρειάζεται να εξετάσει περαιτέρω αν η δυναμική του κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ίσως αναγκαστεί να θυσιάσει τον Γιανς Βάιντμαν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την αποκόμιση πολιτικών οφελών. Έτσι, ίσως η Angela Merkel «υποχωρήσει» στα θέματα της τραπεζικής ένωσης και του κοινού υπουργού οικονομικών αλλά και την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου. Στα σημαντικότερα επιμέρους οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, ο πληθωρισμός στην περιοχή της Ευρωζώνης μειώθηκε περαιτέρω στο 1,1% ενώ ο αντίστοιχος για τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,2%. Τέλος, μεικτά ήταν τα στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Μείωση στο 1,1% για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Στο 1,4% ο πληθωρισμός στην Γερμανία, στο 1,2% στην Γαλλία και στο 0,5% στην Ιταλία

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,3% στο 1,1% για το μήνα Φεβρουάριο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% και περισσότερο του αναμενομένου.

Γερμανία

  • Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου σε τελική μέτρηση παρέμεινε σταθερός στο 1,4%.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο ΡΜΙ υπηρεσιών αυξήθηκε αισθητά στις 54,2 μονάδες και η μεταποίηση μειώθηκε στις 56,3.

Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου σε τελική μέτρηση παρέμεινε σταθερός στο 1,2%.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου σε τελική μέτρηση μειώθηκε στο 0,5%, η ανεργία στο 11% και οι λιανικές πωλήσεις 0,5% σε μηνιαία βάση.

Τουρκία

  • Η ανεργία αυξήθηκε οριακά στο 10,4% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 12% σε ετήσια βάση.

 

Αμερική


Economy & Markets

Στο 2,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Μεικτά στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,1% και πολύ περισσότερο του αναμενομένου ενώ οι λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου μειώθηκαν απροσδόκητα 0,1%. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,2% ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο και στο 2,2%.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 4χιλ και στις 226χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 10η Μαρτίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 9χιλ. καιέφτασαν στις 1,879κ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 3η Μαρτίου.

Βραζιλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,9% σε μηνιαία και 3,2% σε ετήσια βάση.

Μεξικό

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε ετήσια βάση.

 

Ασία


Economy & Markets

Μεικτά στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στην Κίνα
Μείωση 6,8% για την βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία

Κίνα

  • Οι λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου αυξήθηκαν 9,7% σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή 7,2% και περισσότερο του αναμενομένου.

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου μειώθηκε 6,8% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν8,2% σε μηνιαία βάση.

Νότιος Κορέα

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 3,6%.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,44%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7,5% σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4,5%.

 

Market Snapshots


 

Macro

graph

 

10 Year Sovereign Bonds 

graphs

 

Global Indices

graph

 

Developed Markets

graph

 

Emerging Markets

graph

 

Currencies

graph

 

Commodities

graph