Back to top
Trump vs Fed και οι αγορές ανησυχούν

Ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί το ευρώ και την παρουσία της χώρας σε αυτό καθώς αυξάνει την αβεβαιότητα και τις επιπτώσεις εις βάρος των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Ο Draghi τόνισε επίσης και τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες του «εμπορικού πολέμου» ενώ για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας επεσήμανε ότι η τελευταία συνεχίζει να αναπτύσσεται και ότι αυτό θα συνεχιστεί. Στο μεγάλο και σημαντικό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας, αυτό της έντονης πτωτικής αντίδρασης των μετοχικών αγορών, ο Ντόναλντο Τραμπ συνέχισε την «πολεμική» του έναντι της Fed λέγοντας ότι είναι «εκτός ελέγχου», άκαμπτη και ότι κάνει λάθος στο θέμα της αύξησης επιτοκίων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δε πιστεύει ότι η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους στο θέμα του πληθωρισμού και έτσι ίσως η Fed εμφανίζεται πιο επιθετική από ότι θα έπρεπε. Στο μεταξύ, το κύμα ρευστοποιήσεων την προηγούμενη εβδομάδα στην Wall Street ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό και με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε αναφορά για μία «διόρθωση» η οποία μπορεί να τροφοδοτείται από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Fed αλλά και την πιθανή πιο «επιθετική» στάση της Τράπεζας σε περαιτέρω αυξήσεις μέχρι και το 2019, όπου και έχει υποσχεθεί άλλες 4 έως τότε.

Ευρώπη


Economy & Markets

Ισχυρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη
Καθοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης από την γερμανική κυβέρνηση
Ανάπτυξη 0,7% για την Μεγάλη Βρετανία στο β’ τρίμηνο

Ευρωζώνη

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου.


Γερμανία

  • Μετά την Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για ανάπτυξη το 2018 και το 2019. Οι εξαγωγές υποχώρησαν για 2ο συνεχή μήνα με το πλεόνασμα να
  • διαμορφώνεται στα €18,3δις. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για 3ο συνεχή μήνα και κατά 0,3% και ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,3%.


Μεγάλη Βρετανία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,7% στο β’ τρίμηνο του 2018 σε τριμηνιαία και 2,8% σε ετήσια. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και οριακά περισσότερο του αναμενομένου.


Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,2% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία και περισσότερο του αναμενομένου.


Ιταλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,7% σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

 

Αμερική


Economy & Markets

Μείωση του πληθωρισμού στο 2,3% στις ΗΠΑ
Σε χαμηλά 50 ετών οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε αισθητά, ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 2,7% στο 2,3%.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7χιλ στις 214χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 6η Οκτωβρίου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι
  • συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 10χιλ στις 1,66χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 29η Σεπτεμβρίου.

Βραζιλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,1% σε ετήσια βάση και πολύ περισσότερο του αναμενομένου.

Μεξικό

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,02% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2% αλλά λιγότερο του αναμενομένου 0,9%.

Ασία


Economy & Markets

Βελτίωση του τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα
Αύξηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία

Κίνα

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ της Caixin αυξήθηκε οριακά στις 52,1 μονάδες και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών στις 53,1. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 14,5% σε ετήσια βάση και πολύ περισσότερο του αναμενομένου ενώ οι εισαγωγές 14,3%.

Ιαπωνία

  • Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν 6,8% σε μηνιαία βάση παρά την αναμενόμενη μείωση.

Νότιος Κορέα

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 4%.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,77% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,3% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,88% και η μεταποίηση βελτιώθηκε με πιο αργό ρυθμό.

 

 

Market Snapshots


Macro

graph
10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH