Back to top
Σε ισχύ οι δασμοί ΗΠΑ και Κίνας

Ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα δε πρόκειται να προβεί σε μια ανταγωνιστική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος έτσι ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μετά την έναρξη του «εμπορικού πολέμου» αλλά και τις αποφάσεις του Προέδρου Trimp, επανέλαβε την πρόθεση της χώρας για την συνέχεια του μετασχηματισμού της οικονομίας και την σταδιακή απεξάρτηση από την εγχώρια βιομηχανία και τις εξαγωγές. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα
επιτόκια χαμηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ενώ το αμερικάνικο 10ετές επιτόκιο ξεπέρασε για ακόμη μία φορά το 3%. Στο ζήτημα της Αργεντινής, παρατηρείται  πρόοδος στις συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίσπευση της καταβολής των δόσεων τουδανείου στην χώρα. Επιστρέφοντας στο φλέγον θέμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ κυρίως ΗΠΑ και Κίνας, η αμερικάνικη κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση της εξαγγελίας της για επιβολή δασμών ύψους $200δις σε κινέζικα
προϊόντα και δη, φόρο ύψους 10% με στόχο να αυξηθεί στο 25% μέχρι τέλη του έτους. Από την πλευρά της η Κίνα, απάντησε με την επιβολή δασμών ύψους $60δις ενώ έντονες ανησυχίες υπάρχουν για την τύχη και την αντιμετώπιση των αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Trump δε δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει την κινέζικη κυβέρνηση ότι προτίθεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών μέσω των εμπορικών κυρώσεων, ανεβάζοντας και το πολιτικό θερμόμετρο.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη
Σε υψηλό 6μήνου ο πληθωρισμός στην Μεγάλη Βρετανία

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός Αυγούστου παρέμεινε αμετάβλητος στο 2% ενώ ο μεταποιητικός ΡΜΙ Σεπτεμβρίου μειώθηκε στις 53,3 μονάδες και αυτός των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,7.

Γερμανία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ Σεπτεμβρίου μειώθηκε στις 53,7 μονάδες και αυτός των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56,5.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 2,7% και σε υψηλό 6 μηνών ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία και 3,3% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

Γαλλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,2% στο β’ τρίμηνο και σε τριμηνιαία βάση.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ Σεπτεμβρίου μειώθηκε στις 52,5 μονάδες και αυτός των υπηρεσιών στις 54,3.

Ιταλία

  • Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 2,3% σε μηνιαία βάση.

Ρωσία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,7% σε ετήσια βάση, η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 4,6% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,8% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

Τουρκία

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 10,2% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,5% σε μηνιαία βάση.

 

Αμερική


Economy & Markets

Σε χαμηλό 1 ½ έτους η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ
Στο 6,5% το βασικό επιτόκιο στην Βραζιλία
Ύφεση 4% στην Αργεντινή

ΗΠΑ

  • O σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 53,4 μονάδες και σε χαμηλό 1 ½ έτους.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 3χιλ στις 201χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 15η Σεπτεμβρίου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 51χιλ στις 1,645χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 8η Σεπτεμβρίου.

Καναδάς

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,8% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3%.

Βραζιλία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 6,5%.

Μεξικό

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,2% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

Αργεντινή

  • Η οικονομία της χώρας στο β’ τρίμηνο του 2018 γνώρισε ύφεση 4% σε τριμηνιαία και 4,2% σε ετήσια βάση. Η ανεργία αυξήθηκε στο 9,6%.

Ασία


Economy & Markets

Αύξηση στο 1,3% για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία

Ιαπωνία

  • Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε αισθητά στα $4δις με τις εξαγωγές να αυξάνονται 15,4% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,3% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 52,9 μονάδες.

Ινδονησία

  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4,15% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου.

 

Market Snapshots


Macro

GRAPH
10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

graph

Developed Markets

GRAPH

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

graph