Back to top
Πως εξισορροπώ το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό μου;
HellasFin logo

Η εξισορρόπηση (Rebalancing) ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε σχέση με την αγορά, είναι μια σημαντική διαδικασία που απαιτεί προσεκτική ανάλυση και προσαρμογή.

👉Τι είναι εξισορρόπηση;

Εξισορρόπηση σημαίνει να επαναφέρετε το χαρτοφυλάκιό σας στην αρχική κατανομή που είχατε ορίσει. Για παράδειγμα, αν είχατε αρχικά κατανομή 50% μετοχές και 50% ομόλογα, και με την πάροδο του χρόνου η κατανομή άλλαξε, π.χ ανέβηκαν οι μετοχές, η εξισορρόπηση θα είναι να πουλήσετε από τις μετοχές που έχουν αυξηθεί υπερβολικά και να αγοράσετε περισσότερα ομόλογα, ώστε να επαναφέρετε την αρχική αναλογία ή το αντίθετο.


 

👉Γιατί είναι σημαντική η εξισορρόπηση;

Αύξηση των αποδόσεων: Μπορεί να σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που προκύπτουν, αγοράζοντας φθηνότερα σε περίοδούς πτώσεων ή επενδύοντας σε άλλους τομείς της αγοράς.

Διατήρηση της στρατηγικής: Η εξισορρόπηση διασφαλίζει ότι το χαρτοφυλάκιό σας παραμένει ευθυγραμμισμένο με την αρχική σας επενδυτική στρατηγική.

Μείωση του κινδύνου - Διασπορά: Μια ισορροπημένη κατανομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συγκέντρωσης σε συγκεκριμένους τίτλους ή τομείς.


 

👉Πώς να εξισορροπήσετε το χαρτοφυλάκιό σας;

  1. Καθορίστε την αρχική σας κατανομή: Ξεκινήστε καθορίζοντας την αρχική κατανομή που θέλετε για το χαρτοφυλάκιό σας (π.χ. 50% μετοχές, 50% ομόλογα).
  2. Ορίστε ένα χρονικό διάστημα: Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την εξισορρόπηση (π.χ. μία φορά το χρόνο, κάθε τρίμηνο).
  3. Παρακολουθήστε την απόδοση: Παρακολουθείστε την απόδοση του συνολικού χαρτοφυλακίου και τις βαρύτητες των τίτλων.
  4. Συγκρίνετε την τρέχουσα κατανομή με την επιθυμητή: Ελέγξτε αν η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων έχει αλλάξει σημαντικά.
  5. Πραγματοποιήστε τις απαραίτητες συναλλαγές: Αν χρειάζεται, αγοράστε ή πουλήστε τίτλους για να επαναφέρετε την αρχική κατανομή.

 

👉Παράγοντες που επηρεάζουν την επιθυμητή κατανομή;

Ηλικία και στόχοι του επενδυτή: Οι νεότεροι επενδυτές συνήθως ανέχονται μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με τους επενδυτές μεγάλης ηλικίας.

Χρονικός ορίζοντας: Για μακροπρόθεσμους στόχους, μια μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές μπορεί να είναι δικαιολογημένη.

Οικονομική κατάσταση: Το διαθέσιμο κεφάλαιο, το εισόδημα και οι οικονομικές υποχρεώσεις, επηρεάζουν την επιλογή της στρατηγικής.

Ανεκτικότητα στον κίνδυνο: Κάθε επενδυτής έχει διαφορετική ανεκτικότητα στον κίνδυνο.

Σημαντικό: Η εξισορρόπηση ενός χαρτοφυλακίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώσεις και εμπειρία. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να προχωρήσετε, συμβουλευτείτε έναν Πιστοποιημένο Επενδυτικό Σύμβουλο της HellasFin.


 

🔎Χρήσιμα άρθρα

💡Επένδυση σε Μετοχές με Μερισματική Απόδοση

💡Πού να Επενδύσετε τα Χρήματά σας; Μαθήματα από την Ιστορία και το Παρόν

💡Πως χτίζω εισόδημα με Ομόλογα και Έντοκα Γραμμάτια

💡Passive ή Active Επένδυση;

💡Γιατί χρειάζομαι έναν ανεξάρτητο και πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο;

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το παρόν άρθρο παρέχεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν συνιστά επενδυτική συμβουλή, προσφορά ή προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού προϊόντος. Οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται μελλοντικά αποτελέσματα. Οι επενδύσεις ενέχουν κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου. Συνιστάται η συμβουλή εξειδικευμένων επαγγελματιών πριν από οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση.

 

Θελετε να μιλήσετε με έναν Επενδυτικό Σύμβουλο;

Εγγραφείτε στη παρακάτω φόρμα