
Πηγή: HellasFin
Οι προηγούμενες 2 εβδομάδες των αγορών χαρακτηρίστηκαν από εντονότατες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις τις οποίες την τελευταία φορά είχαμε βιώσει τον Μάρτιο του 2020 με την πανδημία όπως επίσης και το 2008, περίοδοι που υπογραμμίστηκαν από ακραία αβεβαιότητα.
Η μόνη εξήγηση των έντονων μεταβολών στις αγορές σταθερού εισοδήματος, των μετοχικών δεικτών και την αγορά του χρυσού, είναι η απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών και του υπόλοιπου κόσμου προς τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια η αποφυγή της εν καιρώ κινδύνου παραδοσιακής συρροής στα ασφαλή καταφύγια του Δολαρίου και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Ο όρος αμερικανικός εξαιρετισμός των τελευταίων χρόνων, υπό την έννοια ότι η αμερικανική οικονομία θα τείνει να υπεραποδίδει των εμπορικών της εταίρων εξαιτίας της ρωμαλέας και ανθεκτικής της φύσης η οποία αποδίδεται στην ευελιξία της αγοράς εργασίας της, την καινοτομία και τις αγορές κεφαλαίου της με βάθος, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν υπονοούν ότι οι αγορές δεν θα ανακάμψουν. Αντιθέτως παρά τις αβεβαιότητες μπορεί ήδη η πτωτική τάση να έχει αντιστραφεί.
Σε τέτοιες περιόδους πανικού, όπου κάποιος θα πρέπει να πανικοβάλλεται μεθοδικά, είναι κατάλληλες οι στιγμές, μάλλον ιδανικές, να αναλογιστεί ο καθένας το πραγματικό νόημα της επένδυσης.
Πάντοτε θα πρέπει κάποιος να συμμετέχει στην μακροχρόνια ανάπτυξη της παγκόσμιας και αμερικανικής οικονομίας και αυτό επιτυγχάνεται πρωτίστως μέσω της απόκτησης θέσεων στην αμερικανικές αγορές ομολόγων και μετοχών.
Τούτων λεχθέντων, για όσο διάστημα ο S&P 500 διακυμαίνεται υψηλότερα του 4850, σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο αποφυγής μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και στον βαθμό που παραμείνει αμετάβλητη η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2025 και 13,9% εντός του 2026, ο S&P 500 στο τέλος του 2025 θα βρίσκεται στην περι το 6900-7100 ζώνη τιμών.
Επωφεληθείτε των διακυμάνσεων!
Ευρώπη
Ευρωζώνη
- Αύξηση 2,3% σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο. Σημαντικές επιμέρους αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα (1,9%) και στα μη διατροφής προϊόντα (2,5%). Η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (10,3%) και την Κύπρο (8,5%).
Γερμανία
- Η μικρή βιομηχανική ανάκαμψη των προηγούμενων μηνών εξανεμίστηκε με την υπερβολική υποχώρηση του κλάδου της ενέργειας και των κατασκευών. Παράλληλα η επιβολή δασμών συνιστά τεράστια απειλή ιδιαίτερα για τον κλάδο παραγωγής εργαλειομηχανών, εξοπλισμού και αυτοκίνησης.
Ελλάδα
- Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 2,5% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της εστίασης (6%), της στέγασης (5,9%) και της ένδυσης/υπόδησης (3,6%).
Αμερική
ΗΠΑ
- Πέραν πάσης αισιόδοξης προσδοκίας ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στο 2,4% και του σκληρού του πυρήνα στο 2,8%, από 2,8% και 3,1% προηγουμένως αντίστοιχα. Οι επι μέρους δείκτες κινήθηκαν ανάμικτα. Πτώση σημείωσαν οι ναύλοι των αερομεταφορών, οι τιμές των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Άνοδο κατέγραψαν τα τρόφιμα και τα ενοίκια.
- Κατά 0,2% σε ετήσια βάση υποχώρησε των Αμερικανών καταναλωτών τον Φεβρουάριο και ανήλθε συνολικά στα 4,997 $ τρις και αποτελεί το 16,8% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
- Στο 2,75% υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών παραγωγού από 3,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ασία
Ινδία
- Εν μέσω δασμολογικής καταιγίδας η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 6% από 6,25%. Η στάση της είναι πλέον διευκολυντική από ουδέτερη προηγουμένως. Οι προβλέψεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση προς τον στόχο είναι εδραιωμένη.
Κίνα
- Σε αρνητικά επίπεδα παρέμεινε και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός. Η ένδειξη -0,1% αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων. Επιθυμητή ήταν η αναπήδηση του σκληρού πυρήνα στο 0,5% από -0,1% προηγουμένως. Ο δείκτης τιμών παραγωγού λόγω της υποχώρησης παγκοσμίως των εμπορευμάτων, της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των πιέσεων στον τομέα των ακινήτων βυθίστηκε στο -2,5%.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin