Back to top
Γιατί ο S&P500 μπορεί να ξεπεράσει τις 6.000 μονάδες παρά την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης
ΛΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ HELLASFIN

Στην τελευταία γραπτή επικοινωνία στις αρχές του Αυγούστου γράφαμε ότι εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων κοινωνικών αναταραχών, οι αγορές θα προσπαθήσουν πάλι να σκαρφαλώσουν στο τείχος της ανησυχίας που αφήνει πολλούς επενδυτές να περιμένουν και να μην εκμεταλλεύονται την μείωση των τιμών των μετοχών. Ο βασικός δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη περίπου 9% από τότε.

Τις ημέρες εκείνες τα μέσα ενημέρωσης και ενώ ο κόσμος ήταν σε διακοπές έπαιζαν την δεδομένη απάντηση του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ και οι μετοχικές αγορές πιεζόταν για αρκετές ημέρες.
Τελικά ποια ήταν η κατάληξη; Δύο μήνες αργότερα το Ιράν απάντησε στο Ισραήλ και η πορεία τελικά ήταν η ανάποδη για τις μετοχικές αξίες.

Θα ρωτήσει κάποιος, καλά δεν επηρεάζουν τα γεωπολιτικά την πορεία των αγορών;
Εννοείται την επηρεάζουν και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων είναι δεδομένη και ιστορικά εάν το δει κάποιος στους προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους δεν είχαμε από την αρχή την απόλυτη κλιμάκωση, αυτό ερχόταν σιγά σιγά στο πέρασμα του χρόνου. Τη συγκεκριμένη στιγμή το Ισραήλ δείχνει ότι ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση – ξεκαθάρισμα και ταυτόχρονα τραβάει προεκλογικά και τις ΗΠΑ σε αυτή την κίνηση. Οι ΗΠΑ όπως γνωρίζουμε είναι μια Πολεμική Μηχανή και γι' αυτό δεν μπορούν να πουν όχι στο Ισραήλ παρόλο που κλιμακώνεται ο πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς θα ήταν αντίθετο με το δόγμα των ΗΠΑ περί κυριαρχίας όλου του φάσματος (οικονομικού- στρατιωτικού- πολιτικού. Το ίδιο επιδιώκει και το Ισραήλ σε περιφερειακό επίπεδο, κυριαρχία πλήρους φάσματος. Οι προεδρίες των ΗΠΑ έχουν ελάχιστη εξουσία να επηρεάσουν αυτό που κάνει η πολεμική μηχανή. Οι αμυντικές δαπάνες υπό τον Τραμπ αυξήθηκαν σημαντικά από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε 800 δισεκατομμύρια δολάρια παρόλο που έλεγε ότι θα γυρίσουν τα στρατεύματα πίσω …Όπως αναφέρθηκε και τότε δεν υπάρχει ανταμοιβή χωρίς κίνδυνο. Δείτε εδώ 

Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ και προσπαθούν να καταλάβουν αν η επόμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της FED στην συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου, θα είναι 0,25% ή 0,5%. Οι πιθανότητες έτσι όπως προεξοφλούνται από τις προθεσμιακές αγορές είναι μοιρασμένες.Στην τρέχουσα συγκυρία οι παγκόσμιοι μετοχικοί δείκτες καταγράφουν νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών σαν αποτέλεσμα της νέας διαγραφόμενης νομισματικής πολιτικής της FED αλλά και των νέων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στην Κίνα που επηρεάζουν άμεσα την Ευρώπη. Η μείωση των επιτοκίων στην Αμερική κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο σηματοδοτεί ότι η Fed θέλει να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια από το 5,5%, με πιθανή άλλη μια μείωση 0,5% πριν από το τέλος του έτους. Με αυτό πιθανώς θα στοχεύει στο παρεμβατικό επιτόκιο να είναι κάτω από το 4% στο τέλος του 2025 κάτι που θα λειτουργήσει ως ένας θετικός άνεμος πίσω από τις ανοδικές αγορές των μετοχών. Στην πραγματικότητα είναι αντίθετο με αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι, (δηλαδή τις ανοδικές αγορές) μια που οι σχετικές προβλέψεις που διακινούνται στον τύπο δείχνουν ότι οι μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων της Fed συνδέονται με τις bear markets, πράγμα που είναι αλήθεια! Όμως αυτές οι περικοπές του (2001,2007) ερχόταν ως απάντηση στη ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, η οποία δεν συμβαίνει σήμερα.

Να θυμηθούμε ότι η αγορά κάνει άμεσες εκπτώσεις, το ίδιο ισχύει και για την προεξόφληση της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των κερδών για το 2025 μετά τη μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% στην πρώτη φάση. Οι μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τις υποβαθμισμένες εταιρείες οι οποίες πιέστηκαν αρκετά το προηγούμενο διάστημα. Ο S&P ανέβηκε με τη μείωση των επιτοκίων, ενώ η κατεύθυνση του ταξιδιού για την ανοδική αγορά είναι υψηλότερη, δηλαδή βλέπω ότι ο S&P θα διαπραγματεύεται πιθανότατα πάνω από τις 6000 μονάδες τον Ιανουάριο του 2025. Δεν θα με ξάφνιαζε ωστόσο να υπάρχει το παράθυρο της «διόρθωσης» που τρέχει συνήθως καλά τον Οκτώβριο και που μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλές ευκαιρίες για την αγορά μετοχών σε μεγάλες εκπτώσεις καθώς η εστίασή μου είναι στην τοποθέτηση μετοχών τεχνολογίας AI. Το τι κάνει ή δεν κάνει ο S&P δεν είναι τελικά τόσο σημαντικό όσο το τι κάνουν οι επιλογές μας.

Αμερικανικές εκλογές

Τελικά επηρεάζει τις αγορές το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής;
Νομίζω ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Αμερικής δεν έχει την τεράστια εξουσία που φανταζόμαστε, επομένως το ποιος θα κερδίσει δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά στις μεγάλες τάσεις της αγοράς. Δηλαδή ο Τραμπ τύπωσε ένα βουνό λεφτά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ήρθε ο Μπάιντεν και τύπωσε ακόμα περισσότερα!

Αυτά είναι τα γεγονότα!

Τραμπ: Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μπάιντεν: Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η διαφορά τους ήταν ότι στην θητεία του πρώτου είχαμε περίπου 10% υποτίμηση του δολαρίου ενώ στην θητεία του δεύτερου ανατίμηση 11%. Και οι δύο έβαλαν το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ σε ένα χρέος που τροφοδοτούσε τις υπερβολές κρατικές δαπάνες που τελικά ωφελούσαν κατά βάση την επιχειρηματική ελίτ και τις μεγάλες εταιρείες .
Παραμένουμε σταθεροί στον στόχο των τοποθετήσεων σε αδύναμες ημέρες και καταγραφής κερδών όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι αγορές παραμένουν ανοδικές και παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες καθοδηγούνται από την κερδοφορία των εταιρειών και την προοπτική τους.

Γιώργος Λυραντωνάκης, Διευθυντής Καταστήματος Κρήτης HellasFin ΑΕΠΕΥ