Back to top
«Αμετάβλητη» η Fed, ανήσυχη η ΕΚΤ

Τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και τις μεγαλύτερες χώρες αυτής ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους μεγάλους φόβους της Κεντρικής Τράπεζας, να διολισθήσει δηλαδή η περιοχή σε οικονομική επιβράδυνση, ακόμα και ύφεση. Η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε ύφεση ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης με την μεταποίηση, τον πληθωρισμό και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών. Η μεγάλη ανησυχία των αναλυτών είναι η Ευρωζώνη χωρίς πλέον την στήριξη του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων να περιέλθει σε ύφεση. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η περιοχή δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχθεί και να διαχειριστεί την μείωση της ρευστότητας, λόγω της διακοπής του προγράμματος QE, πόσο μάλλον τυχόν αύξηση του αρνητικού βασικού επιτοκίου.

Η Fed, όπως αναμενόταν την εβδομάδα που πέρασε, διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 2,25-2,5%. Η ανακοίνωση της Τράπεζας απέφυγε να δώσει σαφή αναφορά στον αριθμό αύξησης των επιτοκίων ενώ κατέστησε σαφές ότι η όποια απόφαση της Τράπεζας θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά δεδομένα αλλά και τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, η Τράπεζα αποφάσισε την ομαλότερη εξομάλυνση του ισολογισμού της, γεγονός που υποδέχτηκαν πολύ θετικά οι αγορές. Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, οι συζητήσεις συνεχίζονται με τον Τραμπ να εκφράζει την αισιοδοξία του.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ασθενής ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Επιβεβαίωση των στοιχείων για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη

Στο 1,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

 

Ευρωζώνη

  • Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2018 και σε τριμηνιαία βάση ενώ για το σύνολο του 2018 εμφάνισε ανάπτυξη 1,8% μετά το 2,4% του 2017.
  • Η ανεργία παρέμεινε στο 7,9% και ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,4%. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε από τις 51,4 στις 50,5 μονάδες.

Γερμανία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5% και ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,4%. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 2,1% σε ετήσια βάση και ο μεταποιητικός δείκτης μειώθηκε στις 49,7 μονάδες.

Γαλλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση και οριακά περισσότερο του αναμενομένου ενώ σε ετήσια 0,9% και όσο αναμενόταν. Ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά και στο 1,2% ενώ η μεταποίηση παρέμεινε στις 51,2 μονάδες.

Ιταλία

  • Η οικονομία της χώρας υποχώρησε 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2018 και σε τριμηνιαία βάση ενώ σε ετήσια αναπτύχθηκε οριακά.

Ρωσία

  • Η μεταποίηση μειώθηκε από τις 51,7 στις 50,9 μονάδες.

Τουρκία

  • Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 14,6% ενώ η μεταποίηση παρέμεινε αμετάβλητη και κάτω από τις 50 μονάδες.

 

Αμερική


Economy & Markets

Σε χαμηλό 2 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Συνεχής βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ

 

ΗΠΑ

  • Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε σε χαμηλό 2 ετών και στις 91,2 μονάδες και η μεταποίηση παρέμεινε στις 54,9 μονάδες.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 53χιλ. και στις 253χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 26η Ιανουαρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 69χιλ. και έφτασαν στις 1,782εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 19η Ιανουαρίου.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP, o ιδιωτικός τομέας προσέθεσε 213χιλ. νέες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες του αναμενομένου ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία προσέθεσε συνολικά 304χιλ. νέες θέσεις εργασίας με την ανεργία να αυξάνεται οριακά στο 4%.

Καναδάς

  • Η μεταποίηση μειώθηκε από τις 53,6 στις 53 μονάδες.

Βραζιλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση αλλά μειώθηκε 3,6% σε ετήσια. Η μεταποίηση βελτιώθηκε οριακά.

Μεξικό

  • Η οικονομία της χώρας στο δ’ τρίμηνο του 2018 αναπτύχθηκε 1,8% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου 2%. Η μεταποίηση Ιανουαρίου βελτιώθηκε στις 50,9 μονάδες

 

Ασία


Economy & Markets

Σε χαμηλό 2 ετών η μεταποίηση στην Κίνα, βελτίωση για τις υπηρεσίες

Μεικτά στοιχεία για Ιαπωνία και Νότιο Κορέα

 

Κίνα

  • Ο μεταποιητικός Caixin μειώθηκε στις 48,3 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών ενώ ο επίσημος βελτιώθηκε στις 49,5 μονάδες αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,7 μονάδες.

Ιαπωνία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,3% σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,9% επίσης σε ετήσια βάση και η μεταποίηση βελτιώθηκε ελαφρώς και στις 50,3 μονάδες.

Αυστραλία

  • Ο πληθωρισμός δ’ τριμήνου μειώθηκε στο 1,8%.

Νότιος Κορέα

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,8%, η βιομηχανική παραγωγή βελτιώθηκε 1,6% σε ετήσια βάση και ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 48,3 μονάδες.

Ινδία

  • Η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 53,9 μονάδες.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,82% και η μεταποίηση χειροτέρευσε στις 49,9 μονάδες.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10year

Global Indices

global

Developed Markets

dev

Emerging Markets

eme

Currencies

cur

Commodities

com