Back to top
Αισιοδοξία από τις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας / Market Snapshots

Την χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 28 ετών ανακοίνωσε η κινέζικη κυβέρνηση, με την τοπική οικονομία να αναπτύσσεται με ποσοστό 6,6% στο δ’ τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση και 6,2% για το σύνολο του έτους. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει τον στόχο της ανάπτυξης για το 2019 μεταξύ 6-6,5% καλώντας τις τοπικές κυβερνήσεις να μειώσουν τα κόστη τους. Στο μείζον θέμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν να εξελίσσονται θετικά, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, με την Κίνα να προσφέρει στις ΗΠΑ αύξηση των εισαγωγών αμερικάνικων προϊόντων για την επόμενη 6ετία, ξεπερνώντας το 1τρις. δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται και να μηδενιστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα.Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις προθέσεις της Fed όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων το 2019, οι περισσότεροι πλέον στρέφονται στο ενδεχόμενο η Τράπεζα να αυξήσει λιγότερες από 3 φορές το βασικό επιτόκιο.

Περνώντας στην Ευρώπη, o Mario Draghi δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε σημάδια αδυναμίας το τελευταίο διάστημα ενώ οι κίνδυνοι από το εξωτερικό αυξάνονται ενώ στο μεταξύ επιβεβαίωσε το guidance της Τράπεζας, όπως είχε αποσαφηνιστεί και στην τελευταία συνεδρίασή της. Στο μεταξύ, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2018 με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 5 ετών κυρίως λόγω των κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο, του εμπορικού πολέμου αλλά και του κινδύνου από ένα Brexit. Αν και πιθανόν παρακινδυνευμένες, ήδη συζητείται το ενδεχόμενο ύφεσης.

Ευρώπη


Economy & Markets

Μείωση στο 1,6% για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Αισθητή μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη

Μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% για την Μεγάλη Βρετανία

 

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,9% σε 1,6% τον Δεκέμβριο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,7% τον Νοέμβριο και αρκετά περισσότερο του αναμενομένου.

Γερμανία

  • O πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,7% ενώ η οικονομία για το σύνολο του 2018 αναπτύχθηκε 1,5%, όσο αναμενόταν αλλά λιγότερο του 2,2% του 2017.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,3% σε 2,1% ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,9% και οριακά περισσότερο του αναμενομένου.

Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,6%.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,2% ενώ οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση.

Τουρκία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 24%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αισθητή μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ

Αύξηση του πληθωρισμού στον Καναδά στο 2%

 

ΗΠΑ

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο και οριακά περισσότερο του αναμενομένου ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε 0,2%. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του University of Michigan μειώθηκε από 98,3 σε 90,7 μονάδες.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 3χιλ. και στις 213χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 12η Ιανουαρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 15χιλ. και έφτασαν στις 1,737εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 5η Ιανουαρίου.

Καναδάς

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,7% σε 2%.

Βραζιλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

 

Ασία


Economy & Markets

Θετικά τα στοιχεία για την κινέζικη οικονομία

Μείωση του πληθωρισμού στην Ιαπωνία στο 0,3%

 

Κίνα

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 8,2% σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή 5,7%, οι εξαγωγές μειώθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση και η προσφορά χρήματος Μ2 8,1% και όσο αναμενόταν.

Ιαπωνία

  • Ο πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε από 0,8% σε 0,3%, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% σε μηνιαία βάση και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού παρέμειναν αμετάβλητες.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,19% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,3% σε ετήσια βάση.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 6%.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10years

Global Indices

gi

Developed Markets

devm

Emerging Markets

emerg

Currencies

cur

Commodities

com