Back to top
«Αγρίεψαν» οι αγορές, η Ιταλία στο προσκήνιο

Σοβαρές εξελίξεις σημειώθηκαν στην Ιταλία καθώς ο Πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να συμφωνήσει στον Πρωθυπουργό που πρότεινε ο συνασπισμός που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές. Έτσι, έδωσε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε τρίτο πρόσωπο το οποίο τυγχάνει της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και των αγορών. Ο Κάρλο Κοταρέλι, ο εκλεκτός του Προέδρου της Ιταλίας, χαρακτηρίζεται ως η «ενσάρκωση της δημοσιονομικής λιτότητας» και ως ο εκλεκτός των Βρυξελλών. Έτσι, ο νέος πρωθυπουργός θα σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών προς τα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019. Ο Κοταρέλι, θα χρειαστεί να ετοιμάσει και να καταθέσει προς ψήφιση το νέο προϋπολογισμό, το οποίο όμως φαίνεται ακατόρθωτο να συμβεί καθώς στο κοινοβούλιο η πλειοψηφία ανήκει στον συνασπισμό που 4ης Μαρτίου. Πλέον, καθώς οι περισσότεροι στην Ιταλία μιλούν για ένα πραξικόπημα, πολλοί φοβούνται ότι αυτές οι εξελίξεις και αποφάσεις του Προέδρου θα οδηγήσουν τον κόσμο στην ενίσχυση των ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, γεγονός που θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνοχή του ευρώ ως ενιαίου και κοινού νομίσματος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω εξελίξεων ήταν το ευρώ να αποδυναμωθεί έναντι των κυριότερων νομισμάτων και δη του δολαρίου ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν με τις Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα να ακολουθούν την άνοδο των περίφημων «σπρεντς». Τέλος, οι επενδυτές στράφηκαν προς τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» του γερμανικού και αμερικάνικου δημοσίου, το οποίο οδήγησε σε απότομη μείωση των αποδόσεων του 10ετούς κρατικού γερμανικού ομολόγου.κέρδισε τις εκλογές της

Ευρώπη


Economy & Markets

Σε χαμηλά 18 μηνών η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Στο 0,3% η ανάπτυξη στην Γερμανία
Οριακή ανάπτυξη για την Μεγάλη Βρετανία

 

Ευρωζώνη

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 54,1 από τις 55,1 μονάδες τον Απρίλιο και σε χαμηλό 1 ½ έτους ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη χειροτέρευσε ελαφρώς.

Γερμανία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,3% στο α’ τρίμηνο και σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 1% και οι εισαγωγές 1,1% ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,4%.
  • Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo παρέμεινε αμετάβλητος στις 102,2 μονάδες ενώ ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε από τις 54,6 στις 53,1 μονάδες.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η οικονομία αναπτύχθηκε οριακά στο α’ τρίμηνο κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της χαμηλότερης αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών.
  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,6% σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 2,4%.

Γαλλία

  • Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη ενώ η ανεργία αυξήθηκε από 8,9% σε 9,2%. Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε από τις 56,9 στις 54,5 μονάδες.

Ρωσία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,4% σε ετήσια βάση και η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 4,9%.

Τουρκία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε στην αύξηση του επιτοκίου από 13,5% στο 16,5%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Μείωση για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ
Ανάπτυξη 1,1% για το Μεξικό

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 1,7% σε μηνιαία βάση ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε ελαφρώς.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11χιλ στις 234χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 19η Μάϊου, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 34χιλ. και έφτασαν στις 1,741κ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 12η Μάϊου.

Μεξικό

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 1,1% σε τριμηνιαία και 1,3% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν. Οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου αυξήθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 3,4%.

 

Ασία


Economy & Markets

Αύξηση των βιομηχανικών κερδών στην Κίνα
Στο 0,5% ο πληθωρισμός στο Τόκιο
Σταθερό στο 1,5% το επιτόκιο στην Νότιο Κορέα

Κίνα

  • Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν 21,9% σε ετήσια βάση.

Ιαπωνία

  • Ο πληθωρισμός στη περιοχή του Τόκιο αυξήθηκε 0,5% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο με το εμπορικό πλεόνασμα να αυξάνεται σχεδόν 5%.

Νότιος Κορέα

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε το επιτόκιο στο 1,5% όπως και αναμενόταν.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH