Back to top
Ιταλία και Ελλάδα επαναφέρουν τα εφιαλτικά σενάρια για την Ευρωζώνη

Ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, συστήνει στην κυβέρνηση της Ιταλίας να προσέξει τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού της χώρας και ο οποίος προβλέπει έλλειμμα άνω του 2,4%, οι αγορές φαίνεται να μην εμπιστεύονται τις διαθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Έτσι, το 10ετές ιταλικό ομόλογο έφτασε και πάλι σε υψηλά επίπεδα σχεδόν 5ετίας, πιέζοντας επίσης και το ευρώ. Παράλληλα, και με την αύξηση των επιτοκίων των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας, η κατάσταση φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη. Όλοι πλέον, συζητούν αν η γείτονας χώρα μπορεί να προκαλέσει μια κρίση στην ΕΕ,επιπέδου ελληνικής. Στο εσωτερικό, το ελληνικό χρηματιστήριο έγινε «μάρτυρας» την προηγούμενη εβδομάδα μιας ισχυρής πτώσης στις τραπεζικές μετοχές καθώς οι ανησυχίες περί πιθανής νέας ανάγκης κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων, έχουν αυξηθεί. Συνδυάζοντας τις παραπάνω ανησυχίες με το τεταμένο και εύθραυστο πολιτικό κλίμα, οι τραπεζικές μετοχές οδηγήθηκαν σε ένα ισχυρό sell-off ενώ και το κρατικό 10ετές ομόλογο δέχθηκε και πάλι ισχυρές πιέσεις. Αρκετές ήταν οι συζητήσεις και οι φήμες την προηγούμενη εβδομάδα περί πιθανής δημιουργίας « bad-bank», η οποία και θα απορροφήσει ένα σημαντικό ύψος των επισφαλών και κόκκινων δανείων.

Ευρώπη


Economy & Markets

Σε χαμηλό 10ετίας η ανεργία στην Ευρωζώνη
Σε χαμηλό 2 ετών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη
Αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για ανάπτυξη από την γερμανική κυβέρνηση

Ευρωζώνη

  • H ανεργία μειώθηκε οριακά στο 8,1% και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 1,8% σε ετήσια.
  • Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 54,1 μονάδες και σε χαμηλό 4 μηνών. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 53,2 μονάδες και σε χαμηλό 2 ετών και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,7.

Γερμανία

  • Ενώ η κυβέρνηση αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2019, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν οριακά και περισσότερο του αναμενομένου σε μηνιαία βάση και οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν 2% και περισσότερο του αναμενομένου.
  • O μεταποιητικός ΡΜΙ παρέμεινε στις 53,7 μονάδες και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών μειώθηκε στις 55,9.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε απροσδόκητα στις 53,8 μονάδες.

Ιταλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια ενώ ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε οριακά στις 50 μονάδες.

Ρωσία

  • Η οικονομία της χώρας στο β’ τρίμηνο αναπτύχθηκε 1,9% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 50 μονάδες.

Τουρκία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 24,52%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ
Σε υψηλό 4 μηνών η μεταποίηση στις ΗΠΑ, σε χαμηλό 50 ετών η ανεργία
Αμετάβλητο το επιτόκιο από την Τράπεζα του Μεξικό

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα $53,4δις καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,6% και οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,8%, σε μηνιαία βάση αντίστοιχα. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 4,4% και οι εργοστασιακές παραγγελίες 2,3%.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε στις 55,6 μονάδες και σε υψηλό 4 μηνών.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 8χιλ στις 207χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 29η Σεπτεμβρίου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 11χιλ στις 1,65χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 22α Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP, ο ιδιωτικός τομέας προσέθεσε 230χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, περισσότερες του αναμενομένου ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία προσέθεσε 134χιλ. νέες θέσεις εργασίας αλλά λιγότερες του αναμενομένου.
  • Η ανεργία μειώθηκε από 3,9% στο 3,7% και σε χαμηλό σχεδόν 50 ετών.

Καναδάς

  • Η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 5,9%.

Βραζιλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και η μεταποίηση βελτιώθηκε με πιο αργό ρυθμό.

Μεξικό

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 51,7 μονάδες ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε το επιτόκιο στο 7,75%.

Ασία


Economy & Markets

Αμετάβλητο το επιτόκιο από την Τράπεζα της Αυστραλίας και της Ινδίας
Αύξηση του πληθωρισμού στην Νότιο Κορέα στο 1,9%

Ιαπωνία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 52,5 μονάδες και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών στις 50,2.

Αυστραλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε το επιτόκιο στο 1,5%.

Νότιος Κορέα

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά στο 1,9%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές μειώθηκαν 8,2% σε ετήσια βάση.

Ινδία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε το επιτόκιο στο 6,5% παρά τις προσδοκίες για αύξηση. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 52,2 μονάδες.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,88% και η μεταποίηση βελτιώθηκε με πιο αργό ρυθμό.

 

 

Market Snapshots


Macro

GRAPH
10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH