Back to top
Η οικονομία και οι αγορές τον Οκτώβριο.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ενθαρρυντικά στην κατεύθυνση της ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας, ήταν τα τελευταία στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, όπου οι προσλήψεις είναι ακόμη ισχυρές, με μέτρια αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Η ταχύτερη των εκτιμήσεων αποπληθωριστική διαδικασία, η ανθεκτική αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την καταναλωτική δαπάνη, συμβάλλουν στην πρωτοφανή αναπτυξιακή δυναμική του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Παρά τα σωρευόμενα σημάδια δυσλειτουργίας του Κογκρέσου, στις τρέχουσες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι διαφαίνονται στον ορίζοντα κάποια σύννεφα οικονομικών εκπλήξεων.

Παγκοσμίως, το σημαντικότερο ερώτημα που ζητά απάντηση πλέον είναι, μετά το τέλος του 2023 το πόσο καιρό θα χρειαστεί η FED να διατηρήσει τα ρυθμιστικά της επιτόκια υψηλά, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Η ανησυχητική πρόσφατη υποχώρηση των αγορών, μπορεί να αποδοθεί περισσότερο σε μια αναπροσαρμογή/ανατιμολόγηση τους στην αύξηση των επιτοκίων, παρά σε οποιαδήποτε δυσμενή τροπή των μακροοικονομικών δεδομένων. 

Έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος ανακοινώσεων της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου 2023 των εταιρειών του S&P 500 των οποίων η ετήσια μεταβολή αναμένεται θετική. Η ισχύς της εταιρικής κερδοφορίας, θα καθορίσει την συμπεριφορά του δείκτη S&P ο οποίος στο 4210 βρίσκεται σε σημαντική περιοχή στήριξης με δυναμικό σοβαρής εκτίναξης λόγω της επικρατούσας αρνητικής ψυχολογίας. Μια ενδεχόμενη πτωτική παραβίαση του 4200 συναντά επίσης ισχυρή στήριξη στην περι το 4100 περιοχή τιμών.   

Στο πεδίο των επιτοκίων και με απουσία μιας ύφεσης, θεωρούμε ότι η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον προς το επίπεδο του παρεμβατικού επιτοκίου (5,25-5,5%).Ιστορικά αυτό έχει συμβεί πάντα.

 ΥΓ. Προσπαθούμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δρώμενα των ΗΠΑ γιατί το μεγαλύτερος μέρος της κατεύθυνσής των παγκόσμιων αγορών, εκπορεύεται από τις αμερικανικές εξελίξεις. ΗΠΑ=Σηματωρός.

 

Ευρώπη


  • Στο -11,5% βυθίστηκε τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Ιστορικά η μεταβολή συνιστά την χαμηλότερη ένδειξη. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο ύψος του -0,5% ενώ η τελευταία του καταγραφή ήταν 4,3%.

Ελλάδα

  • Χάνει την δυναμική της η ελληνική μεταποίηση σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ΡΜΙ Σεπτεμβρίου. Αιτία ήταν η εξασθενημένη ζήτηση από το εξωτερικό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή ήταν οριακά αυξημένες. Οι νέες προσλήψεις ήταν περιορισμένες. Το κόστος εισροών συνέχισε να κλιμακώνεται με έντονους ρυθμούς.

Γερμανία

  • Αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά 3,9% κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο καλύπτοντας εν μέρει την διψήφια βουτιά του Ιουλίου. Η αύξηση, η οποία επ ουδενί δεν σημαίνει και αντιστροφή της βιομηχανικής ύφεσης, δεν ήταν αυτήν φορά αποτέλεσμα παραγγελιών αγαθών μεγάλης αξίας και όγκου.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Σχεδόν διπλάσιες των εκτιμήσεων ήταν οι 336 χιλ νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό της ανεργίας έμεινε αμετάβλητο στο 3,8%, με τις απολύσεις να μην αυξάνονται και την δημιουργία νέων θέσεων να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,15% από 4,25% τον προηγούμενο μήνα και ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής τους είναι χαμηλότερος της προπανδημικής εποχής. Δηλαδή συνθήκες αγοράς εργασίας αφενός σφιχτές αφετέρου όμως μισθολογικό κόστος σε αποκλιμάκωση. Καλά νέα για την FED.
  • Στα 58,3 δις $ περιορίστηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο από 64,7 δις $ τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 20,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Καναδάς

  • Θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν παρά το αμετάβλητο του ποσοστού της ανεργίας στο 5,5%. Ανησυχητική όμως παραμένει η ετήσια αύξηση του μισθολογικού κόστους  κατά 5,3%.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Ηπιότερη στο 0,5% ήταν η ετήσια πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο από -8% τον Ιούλιο.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8