Back to top
Ανησυχία στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας, αδυναμία του ευρώ

Μετά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων και την απειλή εμπορικού πολέμου, φαίνεται ότι το κλίμα μεταξύ τους άρχισε να βελτιώνεται τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και σε τομείς όπως ενέργεια, αγροτικά προϊόντα, προϊόντα τεχνολογίας κ.α. Επίσης, η Κίνα κατέθεσε πρόταση για μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα τους, κατά $200δις. Πρότεινε την αύξηση των εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ γεγονός που θα βοηθήσει και την βελτίωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών και το οποίο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην πολιτική κατάσταση και στις εξελίξεις και τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει ο συνασπισμός μεταξύ του κινήματος των 5 Αστέων και της Λέγκας του Βορρά για την τύχη της κυβέρνησης και της χώρας, όσον αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνασπισμός κατέληξε σε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία αναμένεται να συγκρουστεί σε πολλά σημεία με την επίσημη γραμμή της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, στο ζήτημα του χρέους, ο ιταλικός συνασπισμός απαιτεί να μη προσμετρούνε στο χρέος τα ομόλογα τα οποία γίνονται αντικείμενο αγορών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, αναμένονται οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως μείωση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μείωση φορολογίας και άλλα τα οποία ελλοχεύουν τον κίνδυνο για περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους. Τέλος, στις επιμέρους οικονομικές ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, μεικτά ήταν τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη.

Ευρώπη


Economy & Markets

Ανάπτυξη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Στο 1,2% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
Μικρότερη του αναμενομένου η ανάπτυξη στην Γερμανία
Παραμένει σε χαμηλά δεκαετιών η ανεργία στην Μεγάλη Βρετανία

 

Ευρωζώνη

  • Η οικονομία της περιοχής αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
  • Ο πληθωρισμός για το μήνα Απρίλιο μειώθηκε οριακά στο 1,2% και το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα €26,9δις καθώς εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν 2,9% και 2,5%, αντίστοιχα. Ηβιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,5% τον Μάρτιο αλλά λιγότερο των εκτιμήσεων.

Γερμανία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία και 2,3% σε ετήσια και οριακά λιγότερο του αναμενομένου.
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW παρέμεινε στις -8,2μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,6%.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ενώ η ανεργία παρέμεινε στο 4,2% και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975.

Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,6% όπως και αναμενόταν.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,6% όπως και αναμενόταν.

Ρωσία

  • Η οικονομία της χώρας στο α’ τρίμηνο του 2018 αναπτύχθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου 1,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,3% σε ετήσια βάση.

Τουρκία

  • Ενώ ο Πρόεδρος της χώρας έχει ανοίξει πόλεμο κατά της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των οίκων αξιολόγησης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7,6% με το τοπικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση.

 

Αμερική


Economy & Markets

Θετικά τα στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ
Σταθερά σε χαμηλά 50 ετών οι αιτήσεις ανεργίας
Σταθερά τα επιτόκια από τις Τράπεζες του Μεξικό και Βραζιλίας

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,7% και οριακά περισσότερο των εκτιμήσεων ενώ οι λιανικές πωλήσεις 0,3% και όσο αναμένονταν.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11χιλ στις 222χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 12η Μάϊου, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 83χιλ. και έφτασαν στις 1,707κ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 5η Μάϊου.

Καναδάς

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 2,2% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση και περισσότερο των εκτιμήσεων.

Βραζιλία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 6,5% παρά τις εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση.

Μεξικό

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 7,5% όπως και αναμενόταν.

 

Ασία


Economy & Markets

Μεικτά στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στην Κίνα
Ύφεση -0,2% για την οικονομία της Ιαπωνίας
Αύξηση επιτοκίου από τις Τράπεζες των Φιλιππίνων και Ινδονησίας

Κίνα

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7% και περισσότερο του αναμενομένου, οι λιανικές πωλήσεις 9,4% και λιγότερο του αναμενομένου ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 4,9%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις Απριλίου αυξήθηκαν 1,9% σε ετήσια βάση και στα $9δις.

Ιαπωνία

  • Η οικονομία της χώρας στο α’ τρίμηνο του 2018 γνώρισε οπισθοδρόμηση -0,2% σε τριμηνιαία βάση και σε ετήσια βάση -0,6%.
  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκαν 3,9% σε μηνιαία βάση.

Νότιος Κορέα

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 3,8%.

Αυστραλία

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 5,6% και περισσότερο του αναμενομένου.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,58% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5,2% σε ετήσια βάση.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 25μ.β. και στο 4,5%.

Φιλιππίνες

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 6,8% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν ενώ η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από 3% σε 3,25%.

 

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

graph

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH