Back to top
ΑΕΠ ΗΠΑ. Απροσδόκητη εκτίναξη 2,4%
1

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Το γραφείο οικονομικής ανάλυσης που είναι αρμόδιο για την τήρηση στοιχείων της πορείας του ΑΕΠ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εθνικό προϊόν της χώρας στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023 σε ετησιοποιημένη βάση μεγεθύνθηκε με ρυθμό 2,4% από 2% στο προηγούμενο. Η ανακοίνωση αποτέλεσε θετική έκπληξη για τους οικονομολόγους και αναλυτές ακόμη και για τις εκτιμήσεις της FED η οποία αναμένει μακροχρόνιο ποσοστό ανάπτυξης 1,8%.

Στην επιμέρους ανάλυση των συνιστωσών του ΑΕΠ παρατηρούμε την εμφανή επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα της ζήτησης για αγαθά, η οποία προκύπτει και από τα στοιχεία της παραγωγής αλλά και των εισαγωγών. Σημαντική συνεισφορά παρασχέθηκε στο συνολικό ΑΕΠ από την συνιστώσα των επενδύσεων (εξοπλισμός, δομές και προϊόντα διανοητικής περιουσίας) οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,7%. Στην εκτίναξη του μεριδίου αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο μέρος η νέα βιομηχανική πολιτική της χώρας.

Η ιδιωτική δαπάνη, πάντα σε πραγματικές τιμές, επιβραδύνθηκε ήπια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξανόμενη κατά 2,25% από 2,35%. Αντίθετα η δημόσια δαπάνη ενισχύθηκε κατά 3,7% ενώ προηγουμένως η αύξηση ήταν 2,7%.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες ήταν μειωμένες κατά 15,8% από -19% προηγουμένως. Ο λογαριασμός των καθαρών εξαγωγών αφαίρεσε από το συνολικό ΑΕΠ 0,12% ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο είχε προσθέσει 0,58%.

Με τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία του ΑΕΠ απομακρύνεται το ενδεχόμενο έλευσης μιας ύφεσης στις ΗΠΑ όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της FED στην διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής του. Όμως η ισχυρή ανάπτυξη από μόνη της οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό και αναγκαστικά σε σφιχτότερη νομισματική πολιτική εκ μέρους της FED.

Τα αισιόδοξα νέα από δω και στο εξής τα αναμένουμε από το μέτωπο του πληθωρισμού. Όπου θα χρειαστεί μια ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προκειμένου να επιστρέψουμε σε συνθήκες χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

 

 

Ευρώπη


  • Σε αύξηση του ρυθμιστικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν άλλωστε. Αυτό όμως που αποτέλεσε έκπληξη ήταν η καθοδήγησή της για μελλοντικές κινήσεις, οι οποίες ήταν στην κατεύθυνση της χαλάρωσης, με πρώτο δείγμα μια πιθανή αναστολή του αυξητικού ρυθμού τον Σεπτέμβριο παρά τον υψηλό δομικό πληθωρισμό. Αιτία της ενδεχόμενης επιβράδυνσης μελλοντικών αυξήσεων, αποτελεί η επιδεινούμενη αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωζώνης. Η περαιτέρω νομισματική πολιτική επαναβεβαίωσε η κα Lagarde, θα είναι αυστηρά εξαρτώμενη από τα εισερχόμενα μάκρο-δεδομένα.

Γερμανία   

  • Σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη Ifo, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε και τον Ιούλιο, η δε εκτίμηση για τις τρέχουσες συνθήκες λόγω απουσίας κάθε ελπίδας, βρέθηκε στο χαμηλότερο των τελευταίων 29 μηνών, προαναγγέλλοντας μια πολύμηνη κρίση.
  • Μετα βίας φαίνεται ότι αποφεύγει η χώρα την ύφεση με την κατά 0,02 % αύξηση του ΑΕΠ της στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Βέβαια τα σκληρά δεδομένα καταδεικνύουν μια δεινή συνθήκη της γερμανικής οικονομίας για το β’ εξάμηνο.
  • Στο 6,2% από 6,4% προηγουμένως υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στην περυσινή υψηλή συγκριτική βάση. Γενικά οι ανοδικές κινήσεις των τιμών στην χώρα διατηρούνται ισχυρές με ιδιαίτερη έμφαση στον σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού.

Γαλλία

  • Με ρυθμό 0,5% και 0,9% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023. Κύρια συμβολή στην αύξηση αποτέλεσε ο λογαριασμός των ενισχυμένων εξαγωγών. Όμως η εγχώρια ζήτηση ήταν ασθενής με τις επενδύσεις σε καλύτερη μοίρα.

 

Αμερική


ΗΠΑ                         

  • Κατά 0,25% στο 5,25-5,5% ανύψωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η ενέργεια δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ότι η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή για μία αύξηση ακόμη σε συνάρτηση βέβαια με τα εισερχόμενα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων.
  • Στις 4,857 εκτ. μονάδες υποχώρησαν τον Ιούνιο οι αγοραπωλησίες νέων και υφιστάμενων κατοικιών. Το επίπεδο συνιστά υποχώρηση 9,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση το προσωπικό εισόδημα και το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε τον Ιούνιο 2,3% και 4,2% αντίστοιχα. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,4%. Το προσωπικό ποσοστό αποταμίευσης ήταν 4,3% από 4,6% τον Μάιο.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), αποκλιμακώθηκε απροσδόκητα τον Ιούνιο στο 4,1% από 4,6% τον Μάιο.
  • Με ετήσιο ρυθμό 4,5% διογκώθηκε το μισθολογικό κόστος στην διάρκεια του β’ τριμήνου 2023, από 4,9% στο προηγούμενο. Η εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκή για μία μελλοντικά χαλαρότερη νομισματική πολιτική εκ μέρους της FED.

 

Ασία


Ιαπωνία  

  • Αμετάβλητη διατήρησε την νομισματική της πολιτική σε σχέση με τα ρυθμιστικά της επιτόκια η τράπεζα της Ιαπωνίας. Όμως ανακοίνωσε μια περισσότερη ευέλικτη πολιτική στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων του εγχώριου νομίσματος αιφνιδιάζοντας έτσι τις αγορές.

Ν. Κορέα

  • Με ετησιοποιημένο ρυθμό 0,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023. Ο λογαριασμός των καθαρών εξαγωγών μέσω των έντονα μειωμένων εισαγωγών αποτέλεσε την έκπληξη των στοιχείων. Η ιδιωτική κατανάλωση συνέχισε και αυτό το τρίμηνο να συρρικνώνεται.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8